Setelah Dituduh Membayar Chelsea Untuk Memaparkan Kejayaan JDT Di LED Board Inilah Jawapan Pedas Dari TMJ

TIDAK PENAT CEMBURU KE? KALAU HATI BUSUK TETAPI ADA KEPALA OTAK PANDAI, MASIH BOLEH DITERIMA. TETAPI HATI BUSUK TIADA OTAK, LEBIH BAIK MASUKKAN KEPALA DI DALAM LUBANG PUNGGUNG YANG DI HORMATI.

 

Mari berbicara mengenai duit.

 

Berkenaan dengan kenyataan beberapa pihak yang mengatakan jika mempunyai duit, semua perkara boleh dilakukan. Saya sokong kenyataan tersebut, tetapi jika ada duit tetapi tidak mempunyai akal fikiran, satu perkara pun takkan jadi. Saya bagi beberapa contoh di negara ini dan negara terdekat. Ada juga beberapa individu berstatus tinggi yang mempunyai duit lebih daripada saya dan mempunyai pasukan bola sepak tetapi jika dibandingkan pencapaian di dalam dan di luar padang, Kelab Bolasepak JDT telah jauh kehadapan meninggalkan kelab yang lain ini. Jadi, ini bukan sahaja mengenai kewangan tetapi perancangan dan pendidikan yang telah diterapkan.

 

Apabila saya, rakyat negeri Johor dan penyokong JDT sedang bergembira dengan kejayaan JDT menjuarai Liga Super untuk empat tahun berturut-turut, seperti biasa muncul suara yang belum ada lesen cuba cari punca yang menonjolkan kebodohan sendiri yang berasa tidak puas hati. Baru-baru ini ada yang mengatakan nama Kelab Bolasepak JDT terpapar di LED board Stadium Stamford Bridge ketika perlawanan Chelsea menentang Nottingham Forest telah dibayar. Biar saya dedahkan pengalaman yang saya lalui selama ini tanpa mengeluarkan duit. Datuk moyang saya, Almarhum Sultan Sir Abu Bakar telah mendidik anak dan cucu cicit baginda tentang perhubungan diplomasi. Dengan adanya perhubungan yang baik melibatkan dua pihak antara ketua pemimpin atau syarikat, kami boleh mencapai pelbagai perkara tanpa penglibatan duit.

 

Nama Kelab Bolasepak JDT yang tertera di Stadium Stamford Bridge, satu sen pun saya tidak bayar. Tetapi kenapa ia boleh terjadi? Ia kerana mereka adalah sahabat saya. Saya mempunyai ramai sahabat. Saya bagi contoh. Pada dulu ketika Gary Steven Robat digantung oleh FAM, saya telah menghantar beliau berlatih di Borussia Dortmund tanpa apa-apa bayaran. Kerana sahabat saya adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Pembangunan Akar Umbi Borrusia Dortmund, Edwin Boekamp.

 

Saya juga tidak membayar satu sen ketika JDT menghantar skuad remaja JDT ke Valencia kerana pemilik kelab tersebut adalah sahabat baik saya iaitu Mr. Peter Lim. Ketika JDT mengadakan perlawanan pra-musim awal musim 2017 di Thailand, saya juga tidak mengeluarkan apa-apa duit melainkan kos kapal terbang sahaja disebabkan kawan saya, pemilik Buriram United, Newin Chidchob yang telah menjaga makan minum termasuk hotel penginapan kami semua. Baru-baru ini sahabat baru saya iaitu Mr. Pairoj Piempongsant, daripada syarikat Carabao Co. Ltd ingin mengucapkan tahniah kepada saya dan JDT dengan meletakkan ucapan tersebut di LED board Stadium Stamford Bridge. Selain itu, pada 23hb September 2017, sahabat saya dari King Power pula mahu mengucapkan tahniah kepada JDT di LED board Stadium Leicester City ketika menentang Liverpool.

 

Jadi, kepada anda semua yang mengatakan semua benda perlu menggunakan duit, ada perkara yang saya capai dengan duit dan banyak perkara saya capai tanpa mengeluarkan duit. Inilah pendidikan yang ingin saya kongsikan kepada orang ramai yang saya hormati sekalian. Sebelum kita buka mulut, kita fikir dahulu. Tidak semua perkara perlu duit atau mungkin mereka yang selalu mengatakan perkara sebegini adalah mereka yang sudah selalu terima ‘dedak’ politik.

 

Secara tidak langsung, saya bukan sahaja telah membina sebuah empayar perhubungan saya dengan dunia bola sepak, tetapi juga dengan delegasi dari negara luar. Ia bukan sahaja dapat mengembangkan Kelab Bolasepak JDT tetapi turut sama memberi peluang kepada negeri Johor untuk membawa lebih ramai lagi pelabur dan memberi peluang untuk membantu negeri Johor menjadi kuasa ekonomi dalam negara.

 

Dan yang terakhir sekali, ada yang mengatakan sambutan kejuaraan JDT seolah-olah seperti sudah memenangi Piala Dunia. Saya juga telah dididik apabila anda telah berjaya dalam sesuatu perkara, anda perlu meraikannya sebesar-besarnya. Ini kerana tidak ramai di dalam dunia ini boleh berjaya. Saya mengadakan sambutan besar-besaran ini bukan sahaja disebabkan kami telah mencipta sejarah tetapi ia adalah simbolik kepada status kelab JDT daripada kelab yang kerdil menjadi sebuah kelab yg besar.

 

Ini juga untuk menunjukkan kepada dunia yang negeri Johor bukan sahaja sedang membangun, tetapi juga menjadi contoh dalam pentadbiran kerajaan, kuasa ekonomi dalam negara serta untuk memberitahu tentang kejayaan negeri ini. Ia secara tidak langsung turut melambangkan pembangunan negeri Johor Darul Ta’zim.

 

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

 

—-

 

AREN’T YOU TIRED OF BEING JEALOUS? BEING SPITEFUL WITH AN INTELLIGENT MIND IS STILL ACCEPTABLE. BEING SPITEFUL AND BRAINLESS HOWEVER, YOU’RE BETTER OFF STUFFING YOUR HEAD UP YOUR REAR END.

 

Let’s talk about money.

 

Regarding statements from several people saying that if you have money, everything can be done. I support that statement, but if you have money but no brains, not a thing can be achieved. I can give a few examples from neighbouring countries. There are also high-status people who are more capable than I am and have football teams, but when compared to achievements on and off the pitch, JDT FC are far ahead of other clubs. So, it is not just about money but also planning and knowledge.

 

Although the Johor people and I are happily celebrating JDT’s success of winning the fourth straight Super League title, as usual emerged voices with no licence trying to find reasons to potray self stupidity by showing their discontent. Recently there are some claims that the JDT FC message shown on LED boards at Stamford Bridge during the match between Chelsea and Nottingham Forest was paid. Let me reveal the journey and experience that I have been through all this while without using any money. My ancestor, Almarhum Sultan Sir Abu Bakar, taught His Majesty’s children and grandchildren about diplomatic ties. By having good ties benefitting both sides with world leaders or companies, we can achieve many things without using money.

 

I did not fork out a single cent for JDT FC’s name to be shown at Stamford Bridge. But how could it have happened ? It was because they are my friends. I have many friends. I give you an example. During the early years after I took over JDT, Gary Steven Robat was suspended by the FAM, so I sent him to train at Borussia Dortmund without any payment made. It was because my friend is Borussia Dortmund’s Chief Executive Officer and Grassroots Football Development Director, Edwin Boekamp.

 

I also did not use a single cent when JDT sent a youth squad to Valencia because the club owner is my good friend, Mr. Peter Lim. When JDT had 2017 preseason friendly matches in Thailand, I did not spend any money besides the flight costs because my friend, Buriram United owner Newin Chidchob, took care of everything including our accommodation. Recently my new friend, Mr. Pairoj Piempongsant from Carabao Co. Ltd, wanted to congratulate me and JDT by putting the message on the LED board at Stamford Bridge. Besides that, on September 23rd 2017, my friend from King Power wants to congratulate JDT on the LED board at Leicester City’s stadium when they play Liverpool.

 

So, to those saying everything needs money, there are things I have achieved with money and things I have achieved without using money. This is a lesson I want to share with everyone whom I respect. Before we open our mouths, think first. Not everything needs money or maybe those who say these things are those already used to getting political ‘donations’. Sorry, my achievements are bigger than money.

 

Indirectly, I have not only built my networking empire in the football world but also with overseas delegates. It has not only improved JDT FC but also developed the Johor state by bringing in more investors and giving opportunities to help Johor become an economic powerhouse in the country.

 

And lastly, some have said that JDT’s title celebration was like celebrating winning the World Cup. I was also taught that if you are successful at something, you should celebrate it. It is because not many in this world can be successful. I do these big celebrations not only because we have created history but it is also symbolic to what JDT have done such as jerseys being sponsored by big brands, great transportation, advanced training facilities and amenities. Thus celebrations must be bigger and grander than others because this is the Johor identity since the days of my ancestors.

 

It is also to show the world that Johor is not only developing, but also becoming exemplary in government administration, state economic power and portrays this state’s success. It indirectly symbolises the progress of the Johor Darul Ta’zim state.

 

HRH Major General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *