10 Pelakon yang telah yang telah melakukan perubahan transformasi badan untuk watak filem mereka

Kita semua sudah semestinya gemar untuk menonton filem yang bagus dan memuaskan. Siapa yang tidak, betul kan? Sebagai seorang peminat kita harus ingat apa yang membuatkan sebuah filem itu bagus adalah berdasarkan gaya lakonan dan jalan ceritanya.Terdapat banyak faktor yang menjadi penyebabnya, dan mungkin yang paling menarik adalah prestasi yang dilakukan oleh para pelakon itu sendiri.

Pelakon-pelakon ini menghabiskan masa berbulan-bulan untuk mempersiapkan diri untuk watak yang mereka lakonkan. Dan percaya atau tidak, usaha dalam persiapan persedian ini jauh lagi susah daripada lakonannya.

Sesetengah daripada mereka menjalani transformasi yang melampau agar sesuai dengan watak mereka. Ada yang akan memelihara janggut atau memotong rambutnya, sementara yang lain akan memakai alat solek yang mengerikan. Tetapi ada kalanya ada watak yang memerlukan pelakon sama ada untuk menaikkan atau menurunkan berat badan.

Di bawah ini terdapat 10 contoh transformasi berat badan yang luar biasa untuk  pesediaan lakonan filem.

# 10. Adam Driver in Silence

Sumber: People

Adam Driver terkenal kerana telah melakonkan watak Adam Sackler pada siri TV HBO berjudul Girls. Dia juga terkenal dengan penampilannya di skrin besar di Paterson, Star Wars: The Awakens Force, dan di dalam Llewyn Davis. Walaupun dia seorang pelakon lama dalam industri ini, ada satu filem yang tidak dapat dilupakan yang menaikkan kerjayanya  untuk lagi berjaya.

Pada tahun 2016, Driver membintangi filem yang diterajui oleh Martin Scorsese (Taxi Driver, The Wolf of Wall Street) yang terkenal. Dia melakonkan watak sebagai Francisco Garupe, seorang imam Portugis yang mengembara ke Jepun dengan imam lain dengan harapan untuk mencari mentor mereka. Driver, bagaimanapun, diminta untuk menurunkan berat badan hanya untuk melakonkan wataknya. Dia dilaporkan menurunkan sekurang-kurangnya 18 kilogram.

Driver telah dipetik berkata,

Saya tidak fikir saya pernah melakukannya sebelum ini. [. . . ] Anda berasa lapar dan sangat letih pada masa yang sama tiada apa yang boleh anda lakukan. “

# 9. Jake Gyllenhaal di Southpaw

Sumber: Men’s Journal

Jika sesetengah pelakon terpaksa menurunkan atau menaikkan berat badan, tapi lain pula bagi Jake Gyllenhaal untuk filem Southpaw.

Dia terpaksa menguatkan otot bodon untuk melakonkan watak utamanya dalam filem itu. Dia membawa watak sebagai Billy Hope, seorang peninju kelas menengah yang bersiap untuk pertarungan yang besar yang akan membantunya membawa keluarganya kembali bersama.

Menariknya, ini bukan pertama kalinya dia perlu melakukan transformasi untuk mengubah tubuh badannya. Di Nightcrawler, Gyllenhaal menurunkan berat badan yang banyak hanya untuk melakonkan watak seorang psychopath. Selain membina otot badan, Gyllenhaal juga menjalani latihan tinju yang ketat untuk membentuk dirinya sebagai peninju sebenar.

# 8. Natalie Portman dalam Black Swan

Sumber: Stars Changes

Sekiranya anda fikir Natalie Portman hanya seorang pelakon Hollywood biasa, fikir kan sekali lagi. Di dalam Black Swan, dia terpaksa menurunkan sekitar 9 kilogram untuk kelihatan seperti ballerina. Dan ini agak memenatkan kerana dia sudah mempunyai susuk badannya yang sudah kecil.

Walau bagaimanapun, Portman berlatih sehingga 16 jam setiap hari dan hampir tidak akan makan makanan untuk persediaan filem itu. Dia menjadi kurus sehingga ada pada suatu malam ketika dia ingat dia akan mati.

“Ia adalah kali pertamanya saya faham bagaimana anda boleh mendapatkan begitu banyak watak yang boleh menjatuhkan anda ke bawah. “

# 7. Chris Pratt dalam Guardians of the Galaxy

Sumber: Men’s Fitness

Kita semua kenal dia sebagai Peter Quill di dalam Guardians of the Galaxy. Pratt melakonkan watak sebagai seorang pengembara dengan harapan ingin menyelamatkan seluruh galaksi dari kemusnahan. Menariknya, dia terpaksa menurunkan berat badan sebelum dia dapat melakonkan wataknya.

Beliau berkata  dia telah menurunkan lebih 27 kilogram dalam tempoh enam bulan, dan dia melakukan ini dengan diet yang sangat ketat. Dia juga menjalani rejimen latihan ekstrim hanya untuk mendapatkan bentuk tubuh yang sesuai untuk watak superhero.

# 6. Christian Bale dalam The Machinist

Sumber: Movie Pilot

Jika anda bukan penggemar Christian Bale atau sekurang-kurangnya anda tidak yakin dia sebagai pelakon, maka anda lebih baik menonton The Machinist. Bukan sahaja dia beraksi dengan hebat, dia juga membuktikan bahawa dia seorang pelakon yang menggunakan kaedah fenomenal.

Bale sebenarnya dikenali sebagai peserta diet yo-yo titular. Dalam The Machinist, dia benar-benar menurunkan berat tubuhnya dengan melampau. Dia menurunkan 29 kilogram untuk membawa watak insomniac Trevor Reznik. Dalam sehari, dia hanya akan makan sebiji buah epal dan satu tin tuna. Dia juga memilih untuk menghisap rokok untuk mengawal keinginannya untuk makan.

# 5. Charlize Theron dalam Monster

Sumber: Tribute

Di Hollywood, Charlize Theron dikenali sebagai salah seorang pelakon paling cantik dan berbakat. Ingat lagi ketika dia membotakkan rambutnya untuk melakonkan wataknya dalam Max Max? Ya, tetapi transformasi yang menyebabkan beliau memenangi anugerah terbesar adalah filem yang bertajuk Monster.

Dia melakonkan watak Aileen Wuornos, yang merupakan seorang pelacur. Theron menaikkan berat badannya sekitar 14 kilogram dan juga memakai gigi prostetik hanya untuk kelihatan sama seperti pembunuh bersiri yang sebenar.

Penampilan keseluruhannya membuatkannya kelihatan seperti orang yang berbeza. Seperti yang anda dapat lihat dalam foto ini, dia sama sekali tidak boleh dikenali.

# 4. Matthew Fox di Alex Cross

Sumber: E Online

Matthew Fox terkenal kerana melakonkan watak sebagai Dr Jack Shepard dalam siri TV hit Lost. Tetapi ketika dalam filem Alex Cross pengkritik dan penggemar filem mula bercakap tentang bakatnya sebenarnya.

Dia membawa watak antagonis yang bernama Picasso, yang merupakan pembunuh bersiri sociopathic. Fox dilaporkan menurunkan berat badan sebanyak 18 kilogram, menjadikannya sangat kurus. Tetapi untuk menjadikan perubahannya sesuai dengan wataknya itu, dia terpaksa membina otot tubuhnya dengan latihan yang sangat berat.

Beliau menjalani latihan tegar selama sekurang-kurangnya lima bulan untuk membawa wataknya dalam filem itu.

Fox berkata mengenai pengalamannya itu, “Sesi latihan kebanyakannya adalah latihan di litar. . . tanpa berhenti dari latihan terus kepada senaman, tidak pernah mengambil apa-apa rehat selama kira-kira satu setengah jam. Saya membakar banyak kalori dan membina kumpulan pada otot yang tertentu. “

# 3. Anne Hathaway di dalam Les Miserables

Sumber: Hollywood Reporter

Sejak hari-hari mekar di dalam The Princess Diaries,Anne Hathaway semakin berkembang menjadi seorang pelakon yang matang. Transformasi surrealnya semasa melakonkan wataknya dalam Les Miserables.

Dia menurunkan berat badan kira-kira 11 kilogram, tetapi 7 kilogram lagi diturunkan dalam dua minggu terakhir sebelum filem itu bermula. Walaupun pengarah tidak mahu dia menurunkan berat badan, Hathaway menegaskannya.

# 2. 50 Cent di dalam All Things Fall Apart

Sumber: NY Daily News

Sekiranya anda telah menjadi pembenci sebenar 50 Cent, maka cerita tentangnya mungkin menebus pandangan anda. Pelakon ini telah menjadi kegemaran di Hollywood dengan filem-filemnya seperti Spy, Escape plan, dan Die Tryin.

Tetapi dalam All Things Fall Apart, dia mengambil langkah yang sangat berbeza dalam kerjaya lakonannya. Dia menurunkan 23 kilogram hanya untuk memainkan watak Deon, seorang pemain bola sepak kolej yang menderita kanser. 50 Cent mendedahkan bahawa dia mahu melakonkan watak itu sebagai penghormatan kepada rakannya yang juga menghidap penyakit itu.

Dia melakukan transformasi dalam masa sembilan minggu, dengan dietnya yang melibatkan pengambilan cecair dan latihan treadmill (tiga jam sehari). Dia juga diperingatkan oleh pengarahnya untuk mendapatkan perhatian perubatan terlebih dahulu sebelum menurunkan berat badan, tetapi  berat badan 50 Centtelah menurun dengan lebih lagi .

Menjelang ke saat akhir, ia sungguh sukar. Jika saya tidak kelihatan seperti kawan baik maka saya belum bersedia dan tidak melakukannya dengan cukup baik. “

# 1. Jared Leto dalam Chapter 27

Sumber: Hollywood Reporter

Selain menjadi vokalis utama sebuah band rock Amerika iaitu 30 Seconds to Mars, Jared Leto juga seorang pelakon yang terkenal Hollywood. Dia melakonkan watak dalam filem-filem seperti Requiem for a Dream, lord of war, Fight Club, Room Panic, dan Suicide Squad.

Seperti Bale, Leto bukan orang yang asing dalam diet yo-yo. Dia sudah mengubah penampilannya dalam sebuah filem yang dinamakan Dallas Buyers Club.Tetapi bertahun-tahun sebelum dia membintangi lagu itu, Leto menjalani transformasi berat badan secara besar-besaran untuk filem yang bertajuk Chapter 27.Dia melakonkan watak sebagai Mark David Chapman, seorang pembunuh yang terkenal yang mempunyai masalah dengan mental.

Leto menambah berat badannya sekitar 30 kilogram untuk melakonkan watak untuk filem hit 2007.Transformasi itu sangat terganggu apabila dia mengalami gout  dan kolesterol tinggi.

Alexandra Milchan, yang merupakan penerbit filem itu, berkata:

“Prestasi Jared memang sangat bernilai ketika di dalam filem itu. Ia mengejutkan, mengagumkan, dan menakjubkan dalam segala hal. “

Era Baru