SIAPA SANGKA 7 SELEBRITI HOLLYWOOD INI SOKONG PALESTIN!! ADA YANG SAMPAI DIUGUT, APA PUN STATUS IG SALENA GOMEZ PALINGTERBAIK!!

Umum tahu yang mana bumi Palestin tidak henti dengan das tembakan dan dihujani bom yang memusnahkan bandar serta rumah-rumah penduduk di negara itu oleh Israel.

 

Bukan hanya merosakkan bangunan-bangunan, malah juga telah banyak meragut nyawa tidak kira wanita, orang tua mahupun kanak-kanak dan bayi. Peperangan yang bumi Palestin ini bukan hanya membuka mata umat Islam, malah segala jenis agama, bangsa dan negara.

 

Begitu juga dengan selebriti terkenal ini. Walaupun mereka sudah cukup popular, namun perbezaan agama dan negara tidak menjadikan mereka untuk berpihak pada yang benar.

 

EH! senaraikan personaliti dunia yang menyokong bumi Palestin.

 

Cristiano Ronaldo

 

video-cristiano-ronaldo-pes2016

 

Pemain bola sepak terkenal dunia ini langsung tidak pernah menyembunyikan yang dirinya menyokong penuh Palestin. Bahkan, dia sendiri banyak kali mengumumkan akan sokongannya itu pada umum. Pada tahun 2013, Ronaldo menolak pelawaan pemain bola Israel untuk menukar jersi dengannya kerana ini merupakan salah satu sokongannya pada Palestin. Ronaldo juga pernah mendermakan trofi Golden Boot Award miliknya kepada badan kebajikan Real Madrid yang mana kemudiannya dilelong untuk mengumpul dana pembinaan sekolah di Palestin.

 

Penelope Cruz

en_01198619_001111

Aktres Sepanyol ini pernah diugut dek kerana tindakannya yang menandatangani petisyen akan pembunuhan besar yang dilakukan oleh tentera Israel. Petisyen tersebut meminta agar adanya gencatan senjata dan dalam masa yang sama meminta European Union untuk menolak sekeras-kerasnya tindakan Israel pada Gaza. “Gaza hidup dalam ketakutan tetapi komuniti dunia tidak melakukan apa-apa bantuan,” katanya.

Lupe Fiasco 

 

arrives at the 55th Annual GRAMMY Awards at Staples Center on February 10, 2013 in Los Angeles, California.

 

Lupe Fiasco atau nama Islamnya, Wasalu Muhammad Jaco adalah bintang Hip-hop Amerika Syarikat. Dia sering menyuarakan sokongannya pada Palestin dalam lagu-lagunya. Fiasco turut pernah membawa bendera Palestin ketika naik ke pentas untuk membuat persembahan. Menerusi sebuah lagunya yang berjudul ‘Things I Never Said, dia turut menyatakan yang mana dia tidak mengundi Obama kerana presiden itu seorang yang menyokong Israel dalam diam.

 

Selena Gomez

selena-gomez-sundance-portrait-2016-billboard-650-a

 

Dua tahun lalu ketika berlakunya peperangan antara Palestin dan Israel, penyanyi kegemaran ramai ini telah memuat naik sekeping gambar di dalam Instagramnya yang menyokong Gaza. Sejurus itu Selena dihujani soalan media antarabangsa yang ingin mengetahui siapa yang Gomez sokong. Tidak seperti Rihanna dan artis lain, Gomez tidak memadam post tersebut sampai ke hari ini.

 

 

Rihanna

Dia memberi sokongan kepada kerajaan Palestin selepas status di laman sosial Twitter melalui akaun rasmi penyanyi itu telah menunjukkan perkara sebaliknya.

Tweet yang hanya mengandungi dua patah perkataan  membentuk kepada satu hashtag iaitu #freePalestine khabarnya bukan dihantar oleh penyanyi setelah ia heboh di Twitter pada Isnin lepas.

Menerusi laporan portal hiburan antarabangsa TMZ, perkara tersebut hanya disedari Rihanna setelah lebih kurang 8 minit status itu dimuatnaik kerana ada peminat yang bertanya soalan aneh mengenai sokongannya kepada puak Hamas.

Status tersebut telah dipadamkan namun ia masih mengundang pertanyaan ramai bagaimana ia berlaku. Melalui sumber penyanyi ini, Rihanna memadamkan ia kerana dia tidak pernah terfikir berbuat demikian. Segalanya disedarinya setelah peminat bertanyakan tentang penglibatannya dengan salah sebuah puak pelampau di tanah bergolak itu.

Ketika peperangan Palestin dan Israel tahun 2014, pelakon dan pelawak ini telah menulis satu tweet di dalam Twitter miliknya.

Rob Schneider

20-rob-schneider-w1200-h630

Ketika peperangan Palestin dan Israel tahun 2014, pelakon dan pelawak ini telah menulis satu tweet di dalam Twitter miliknya

“The ugly inhuman siege of Gaza has had it’s deadliest day today.”

 

“To not be outraged at the killing of children is to risk your very soul. #Gaza.”

Sumber:Media Ohsem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *