DALAM SUKU KAUM INI, PARA WANITALAH YANG MEMIMPIN!!,DAN SETIAP WANITA BISA MENENTUKAN JUMLAH SUAMI YANG IA INGINKAN! PELIK TAPI BENAR

Tanggungjawab ditakrifkan dengan baik dalam komuniti nomad Wodaabe. Suku ini tersebar di seluruh padang pasir Sahara, di rantau Kamerun Sahel, Chad dan Nigeria.

Walaupun laki-laki bertanggungjawab untuk melakukan kerja keras, perempuan kesukuan ini membuat keputusan dan menentukan masa depan masyarakat.

Fakta lain, selain memimpin, mereka boleh memilih seberapa banyak suami yang mereka inginkan dan bebas menikmati hubungan perkahwinan mereka, termasuk ketika mereka tunggal.

Setiap tahun, pada bulan September, perayaan Gerewol diadakan – salah satu acara paling unik di planet ini.

Dalam acara itu, lelaki bersaing untuk mendapatkan perhatian wanita dalam suku mereka dan kelihatan baik di hadapan juri, terdiri daripada wanita yang paling cantik.

Untuk mempersiapkan, lelaki itu mengambil masa enam jam, menyiapkan badan dan perhiasan untuk pameran itu.

Matlamat mereka adalah untuk dipilih oleh salah seorang “wanita paling cantik di dunia”, kerana para hakim diketahui.

Walau bagaimanapun, mereka juga boleh dipilih oleh wanita lain dalam suku semasa sambutan tersebut.

Walaupun wanita Wodaabe boleh memilih berapa banyak suami yang mereka mahu, pilihan suami pertama mereka selalu ditentukan oleh keluarganya.

Mereka menetapkan perkahwinan pertama dengan kebajikan pembiakan. Selepas itu, wanita boleh memilih lelaki lain dan juga berkahwin semula jika mereka mahu. (Iin / yant)

Sumber: wikr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *