[10 foto] perkahwinan putera dan puteri moden di negara yang berbeza

Sebaik sahaja Putera Harry dan Meghan Markle mengumumkan pertunangan mereka pada 27 November 2017, perbualan mengenai perkahwinan mereka bermula. Dan ini dijelaskan: perkahwinan diraja adalah upacara cantik dan indah yang menarik perhatian semua orang.

Tetapi Britain bukan satu-satunya negara monarki. Jadi kami memutuskan untuk membandingkan perkahwinan diraja yang berlainan daripada seluruh dunia.

10. Great Britain: Prince William dan Catherine Middleton

Upacara pernikahan William dan Catherine disiarkan secara langsung di saluran YouTube diraja, dan 72 juta orang menontonnya. Terdapat lebih daripada 1,900 tetamu yang hadir.

9. Maghribi: Moulay Rachid dan Oum Keltoum Boufares

Perkahwinan Moulay Rachid dan Oum Keltoum Boufares diadakan mengikut tradisi Maghribi dan berlangsung selama 2 hari. Dalam foto ini, anda dapat melihat pengantin baru dan saudara-mara mereka semasa ritual lukisan dengan henna: ada kepercayaan bahawa upacara ini membawa kebahagiaan dan kemakmuran.

8. Jerman: Ernst August, Prince of Hanover, dan Ekaterina Malysheva

Seorang keturunan raja-raja British dan seorang pereka Rusia telah mengadakan majlis perkahwinan mereka di Gereja Lutheran Hanoverian. Upacara itu seperti kisah dongeng: pasangan yang baru berkahwin naik ke sebuah istana dalam sebuah kereta untuk mengambil bahagian dalam penerimaan rasmi. Malangnya, bapa pengantin lelaki tidak menghadiri perayaan itu kerana dia menentang perkahwinan ini.

7. Luxembourg: majlis perkahwinan Putera Guillaume dan Countess Stephanie de Lannoy

Walaupun kedua pasangan itu bangsawan, mereka memutuskan untuk tidak mengikut tradisi: upacara sivil diadakan di Dewan Bandaraya Luxembourg. Semua upacara sebelumnya telah diadakan di Grand Ducal Palace. Tetapi pasangan itu tidak menolak untuk mengadakan upacara keagamaan tradisional, dan diadakan pada hari berikutnya.

6. Brunei: Puteri Hafizah Sururul dan Muhammad Ruzaini

Puteri Hafizah adalah anak perempuan Sultan Brunei. Hassanal Bolkiah, ayahnya, adalah salah satu daripada orang terkaya di dunia. Tidak hairanlah perkahwinan itu benar-benar mewah! Upacara itu diadakan di bilik takhta istana dengan 1,700 bilik, dan perayaan berlangsung selama beberapa hari.

5. Belgium: Putera Amedeo dan Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein

Anak saudara Raja Belgium dan seorang bangsawan Itali mengadakan perkahwinan mereka di Rom. Beberapa keluarga diraja menghadiri upacara tersebut.

4. Bhutan: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, Raja Bhutan, dan Jetsun Pema

Upacara perkawinan diadakan di benteng dan biara Buddha Punakha Dzong (ertinya “istana kebahagiaan besar”) sesuai dengan tradisi Buddha. Seluruh negara menyambut perkahwinan itu: setiap bandar menganjurkan festival yang berlangsung selama 3 hari untuk menghormati pengantin baru.

3. Sweden: Crown Princess Victoria dan Daniel Westling

Pernikahan Victoria dan pelatih pribadinya sangat luar biasa sehingga ia dipanggil perkawinan diraja terbesar sejak perkawinan Putera Charles dan Diana Spencer. Ramai warga Sweden tidak berpuas hati terhadap sejumlah besar wang yang dibelanjakan.

2. Jordan: Putera Ali bin Hussein dan Rym Brahimi

Upacara perkawinan berlangsung di rumah pengantin lelaki (Raja Abdullah II). Kekasih putera adalah bekas wartawan CNN dan anak perempuan wakil UNO.

1. Austria: Archduke Christoph dan Adelaide Drape-Frisch

Perkahwinan ini diadakan di Perancis. Upacara peribadinya agak ringkas: terdapat hanya 40 tetamu, tetapi perkahwinan ini kelihatan seperti majlis diraja yang sebenar.

Sumber: BRIGHT SIDE

Kredit: Era Baru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *