Bagi sesiapa yang mendapat berita kematian anak saya, saya harap sedekahkan Al-Fatihah buat arwah anak saya

Jenazah Nur Afini selamat dikebumi

GEMAS – “Bagi sesiapa yang mendapat berita kematian anak saya, saya harap sedekahkan al-fatihah buat arwah anak saya,” luah bapa mangsa insiden bilah mesin potong rumput, Roslan Samat, 55, ketika ditemui di Tanah Perkuburan Felda Sungai Kelamah, di sini, malam tadi.

Menurut Roslan, dia sekeluarga reda dengan tragedi berkenaan walaupun dia berasa berat hati dan sayangkan anaknya.

“Saya redha… saya nak meraung pun perkara dah berlaku… saya serahkan semuanya pada pihak berkuasa yang akan mengambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Jenazah Nur Afini Roslan, 14, yang maut akibat terkena bilah pisau mesin pemotong rumput di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman, di sini, pagi tadi, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung FELDA Sungai Kelamah, Gemas, jam 10 malam tadi.

Jenazah sebelum itu dibawa dari Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban pada jam 5.45 petang, selepas proses bedah siasat berakhir.

Jenazah kemudiannya dibawa pulang ke rumahnya di kampung itu untuk disembahyangkan sebelum dibawa ke kubur jam 9.20 malam.

Pengebumian Nur Afini yang dilakukan dalam keadaan hujan renyai itu, dihadiri kira-kira 100 ahli keluarga, saudara-mara, guru dan rakan sekolahnya.

Suasana pilu menyelubungi pekarangan kawasan perkuburan itu apabila ramai ahli keluarga dilihat menangisi pemergian remaja itu.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, arwah Nur Afini, meninggal dunia di tempat kejadian di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman selepas bilah mesinyang melayang itu terkena kepalanya.

Arwah dikatakan sedang menjalani latihan perbarisan sempena hari sukan sekolah di padang sekolah itu ketika kejadian.

Berikutan kejadian itu, hari sukan sekolah yang dijadualkan esok, dibatalkan.

Sumber: BH ONLINE / Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *